Powered By Blogger

maandag 20 mei 2013

Missie, visie en strategie

Wat is de missie, de visie en de strategie van een organisatie?




Wat is de missie?


Een missie definieert het bestaansrecht en identiteit van een organisatie. Door middel van je missie geef je aan wie je bent, wat je doet en wat je wil bereiken. Je missie is tijdloos, maar wel toe te passen op dit moment. Een missie staat dus, in tegenstelling tot een visie, niet voortdurend ter discussie.
De missie van een organisatie bestaat over het algemeen uit de volgende vier onderdelen:
Werkterrein
Bestaansrecht
Betekenis voor belanghebbenden
Normen, waarden en overtuigingen

Wat is de visie?

De visie sluit aan bij de missie. Waar de missie bepaalt waarom een organisatie doet wat ze doet (doelstelling en bestaansreden) verwijst de visie naar de manier waarop de missie wordt bereikt. De visie (op succes) omschrijft hoe de organisatie er uit zou zien als de missie gerealiseerd is. Het bepaalt de te volgen strategie.
In de definitie van de visie kijk je naar de wereld van nu en de kansen in de toekomst en beschrijf je de gewenste droomsituatie. Om een visie voor je onderneming te formuleren kan je jezelf de volgende vragen stellen:
Welke ontwikkelingen (economisch, sociologisch, technisch, politiek) zijn belangrijk voor onze organisatie?
Hoe ziet onze toekomst eruit?
Welke ambities hebben wij op langere termijn?
Welke kerncompetenties moeten we voor de toekomst gaan ontwikkelen?
Een visie geeft altijd een beeld van de plaats en positie van je eigen organisatie in die verre toekomst.

Wat zijn de doelstellingen?

De doelen die je wilt bereiken worden afgeleid van je missie en visie. Van hier uit ga je een strategie bedenken om deze tot een goed eind te brengen. Doelstellingen zijn tastbare resultaten die je nastreeft om de missie, visie en strategie van de organisatie te verwezenlijken. Om doelstellingen te kunnen halen moet je ze SMART maken. Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden.


Wat is de strategie?

Een visie is wat we willen bereiken, de strategie hoe we het willen bereiken. De strategie volgt op de visie.
Strategie is de manier waarop middelen worden ingezet om doelen te bereiken. Deze doelen bepaal je door naar buiten te kijken en vooruit te kijken. Strategie omvat een selectie van activiteiten waarin een organisatie zal uitblinken en meerwaarde zal creëren. Strategie is echter geen losstaand managementproces is. Het is een enkele stap in een lange reeks die begint bij de missie, bij de visie, bij de strategie, bij het uitvoerende werk van de werknemers in de organisatie en het eindigt bij een positieve klantwaardering.





1 opmerking:

  1. Sunt foarte recunoscător companiei de împrumut Elegant pentru că m-a ajutat să obțin un împrumut de 600.000 de dolari cu ajutorul ofițerului de împrumut Russ Harry și voi fi întotdeauna recunoscător. Viața mea s-a schimbat, banii mei au fost plătiți, dețin acum o afacere pe care am folosit-o pentru a-mi întreține familia. Vă sunt recunoscător, domnule Russ, și Dumnezeu să vă binecuvânteze. Le puteți contacta pentru asistență financiară prin e-mail: Elegantloanfirm@hotmail.com pentru asistență financiară. / Whats app +393511617486.

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.